Het nut van de bouwkundige keuring


Als koper van een huis doe je een zeer grote investering en dus wil je tot in detail weten wat je koopt. Toch loert hier een groot gevaar want bij het kopen van een huis spelen emoties een grote rol en deze emoties zorgen er dikwijls voor dat de realiteit uit het oog verloren wordt. Natuurlijk spelen de locatie, het type woning en de sfeer in en rondom een woning een belangrijke rol, maar om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk te weten wat de bouwkundige staat van het huis is en welke bouwkundige kosten er mogelijk nog te verwachten zijn in de toekomst. Dit is van grote invloed op je totale investeringsplaatje en daarmee op je hypotheek en je maandelijkse lasten. Dit is één van de redenen waarom het inschakelen van een aankoopmakelaar met financiele expertise van belang is. Het Aankoopadvieshuis neemt al dit soort zaken scherp met je door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Alhoewel een bouwkundige keuring in veel gevallen erg belangrijk kan zijn, is het niet nodig om voor iedere woning een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zeker jongere woningen zijn vaak kwalitatief in een dusdanige staat dat een externe bouwkundige keuring niet nodig is. Toch zit hier ook gelijk weer de valkuil. Het feit dat een woning jonger is dan laten we zeggen 15 of 20 jaar betekent niet dat de woning geen gebreken kan hebben. Wil je dus het zekere voor het onzekere of heb je zelf al bepaalde twijfels bij de bouwkundige (onderhouds)staat van de woning, laat dan altijd een bouwkundige keuring uitvoeren.
De exacte kosten voor een bouwkundige keuring hangen sterk af van onder meer de omvang van de woning, maar gemiddeld genomen liggen de kosten tussen de €350,- en €500,-. Best veel geld, zeker als achteraf blijkt uit de bouwkundige keuring dat de woning zich verder in goede staat bevindt. Blijkt uit de keuring dat er wel degelijk achterstallig onderhoud is dan kun je direct de te maken geraamde herstelkosten meenemen in je verdere onderhandelingen. Het recht van het uitvoeren van een bouwkundige keuring dient tegenwoordig standaard in een koopakte te worden opgenomen. Laat je hierbij goed informeren zodat het recht om aanspraak te kunnen maken op de uitkomst van deze keuring eventueel nog verder in het onderhandelingsproces opgepakt kan worden. Denk aan het opnemen van voldoende tijdsruimte tussen onderzoek en mogelijk vervolgonderzoek van het betreffende gebrek, het opnemen van ontbinding van het koopcontract bij overschrijding van een X bedrag in het eerste jaar, het laten herstellen van werkzaamheden voor rekening van verkoper vóór opleveringsdatum wel of niet etc. Het Aankoopadvieshuis staat je deskundig bij zodat de rechten voor jou als koper beschermd zijn en goedkoop uiteindelijk geen duurkoop wordt. Kortom: door de juiste toepassing en interpretatie kost een bouwkundige keuring geen geld, maar levert een bouwkundige keuring geld en daarmee rust op! En als blijkt dat de woning een perfecte staat van onderhoud geniet: Genieten maar! Want woongeluk zonder zorgen: wie wil dat nu niet?

Wat is een bouwkundige keuring?

Een huis kan er op het eerste gezicht prima uitzien maar schijn bedriegt soms. Helaas zijn veel gebreken lang niet altijd zichtbaar en dus is de kans dat een leek hieraan voorbij gaat.

UP-TO-DATE met Emiel Jans | Hoe maak ik een goed blogbericht?

En dus zal een bouwkundige door middel van een bouwkundige keuring moeten vaststellen wat de werkelijke staat van de woning is, welke kosten er direct aan achterstallig onderhoud gedaan moeten worden en welke kosten je als toekomstig eigenaar op de langere termijn kunt verwachten. Tijdens een visuele inspectie zal de bouwkundige onder meer letten op de kwaliteit van de volgende zaken;

  • kozijnen, ramen en deuren
  • vloeren, metselwerk, voegwerk en lateien.
  • dakconstructie, dakbeschot, dakbedekking en/of dakpannen
  • riolering
  • staat van het electra en de CV-ketel
  • leidingwerk
  • goten
  • schoorsteen
  • keuken en sanitair
  • staat van garage, schuren en hokken
  • vaststellen van asbest en loden waterleidingen
  • vaststellen van mogelijk koolmonoxide gevaar
  • Kostenraming van direct noodzakelijk onderhoud, kosten op termijn en verbeterkosten

Onderzoeksplicht van kopers

Als koper van een huis heb je ten allen tijden een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat jij als koper verplicht bent om vooraf gedegen onderzoek moet hebben gedaan naar de (bouwkundige) staat van de woning. In het geval van verborgen gebreken is een verkoper hier naderhand op te spreken, echter deze verborgen gebreken bevinden zich vaak in een heel grijs gebied. Is het wel een verborgen gebrek of had de koper toch beter vooronderzoek moeten doen? Was het gebrek vooraf wel goed constateerbaar?


Je ziet, het vaststellen en reclameren van verborgen gebreken is nog niet zo eenvoudig laat staan het aansprakelijk stellen van de verkoper. Met een bouwkundige keuring wordt de kans op verborgen verbreken in ieder geval een stuk kleiner, maar misschien nog wel het belangrijkste…het voorkomt vaak een hoop teleurstelling en (financiële) stress achteraf.

Referenties

In de kijker

In de kijker

Is een Regenwater Recuperatie Systeem de Investering Waard?
Zijn Regenwater Recuperatie Systemen Echt Zo Duurzaam?
Hoe onderhoud je effectief je regenwater recuperatie systeem?

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

Niet alleen in de zaal een sterk team: Futsal Team Houthalen scoort online met Smart-Site
Opleiding Smart-Site en UP-TO-DATE My Business App
De slimste route: Geen vertraging voor Transforce dankzij Smart-Site
Met één klik naar een nieuwe inrichting: Fedrigo Interieur

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak